Nietolerancję na tytułowy cukier zawarty w mleku diagnozuje się coraz częściej u małych dzieci. Wówczas istnieje ta sama konieczność co u dorosłych przejścia na odpowiednie żywienie pozbawione nietolerowanej substancji. Zależnie od wieku dziecka ma jednak ona odmienny charakter niż wówczas, gdy przygotowana jest dla osoby dorosłej. Poniżej podajemy dwie przykładowe diety bez laktozy – dla dziecka i osoby dorosłej, skupiając się na składnikach stosowanych w cateringu dietetycznym, by uwypuklić te różnice.
Dzienne menu dla dziecka
Mowa tu jednak nie o raczkującym maluchu, a dziecku w młodszym wieku szkolnym i przedszkolnym. Ze względu na stały rozwój z oczywistych względów potrzebującego odpowiednio bogatego odżywiania, a przede wszystkim zastąpienia występujących w mleku ważnych składników pokarmowych. Przykładowe menu składa się z następujących produktów i potraw:
- na śniadanie – dziecko zjada zgodnie z planem żywieniowym jajko sadzone, placuszki z warzyw zielonych, sałatkę z roszponki i rukoli z odrobiną sosu vinegret,
- drugie śniadanie – uwzględnia proste danie, rosół z kurczaka (nie z hodowli masowej) wraz z warzywami julienne,
- na obiad – przygotowane są: makaron z ryżu, z kokosowym sosem i imbirem oraz prażonymi pestkami ze słonecznika,
- podwieczorek – składa się z crumble (z mąki kokosowej) okraszonego owocami leśnymi,
- kolacja – to pstrąg w papilocie z: pomidorem, jabłkiem i cukinią.
Warto zauważyć, że dzięki diecie pudełkowej znacznie mogą poszerzyć się doświadczenia kulinarne dziecka, bowiem powyższym jadłospis daleko odbiega od tradycyjnych posiłków, w tym serwowanych na stołówkach szkolnych czy przedszkolnych. Nawet niejadki powinny jeść!
Menu dla dorosłych
W przypadku osób dorosłych menu jest następujące:
- śniadanie – obejmuje: jaglankę z mleka roślinnego z daktylami i orzechami, owsiankę z owocami, kanapki z pasztetem i warzywami (wszystkie produkty bez dodatku mleka w proszku lub serwatki) oraz jajecznicę na grzankach,
- drugie śniadanie (lub podwieczorek) – składa się z: koktajlu ze zmiksowanych warzyw i owoców na m leku roślinnym, sałatki z tofu ze świeżymi warzywami, mieszanki orzechów i suszonych owoców oraz wafli ryżowych,
- obiad – jest skomponowany z: roladek z kurczaka nadziewanych warzywami; papryką, pomidorami, cebulą i ogórkiem kiszonym, panierowanego w płatkach owsianych sznycla z piersi kurczaka, kaszy jaglanej z łososiem uwarzonym na parze,
- kolacja – składa się z: warzywnej zupy, sałatki przygotowanej z łososia ugotowanego na parze, warzywnej tortilli i faszerowanej papryki.
Ciekawe jest, iż jadłospis dla dzieci wydaje się bardziej ekskluzywny. W ten sposób niektóre firmy zachęcają maluchów do jedzenia próbując między innymi przełamywać nudę i zaciekawiać. Z kolei jadłospis dla osób dorosłych ustawiony jest w taki sposób, by przypominać o mleku i nabiale, nierzadko ulubionych, z których trzeba było zrezygnować.
Czy warto skorzystać z tej formy żywienia
Catering dietetyczny zarówno dla dzieci jak i osób dorosłych przewiduje dostarczanie różnej ilości kalorii zgodnie ze zgłoszonym zapotrzebowaniem. Jak już ukazano, posiada bardzo bogate menu. Warto również zaznaczyć, że jego ustawieniem może się zająć specjalista dietetyk. Ponadto dieta bez laktozy w formie diety pudełkowej może spełniać dodatkowe cele lub eliminować inne niepożądane składniki pokarmowe. Wady cateringu dietetycznego trudno więc znaleźć, ale czy warto?, należy sobie samemu odpowiedzieć. Podpowiadamy – najlepiej po próbie.